Dobanzi bancare de peste 9% pe an

Ca urmare a cresterii dobanzii de interventie a BNR la 9% bancile au inceput sa creasca dobanzile la credite, dar si la depozite. Pentru cei care au bani de pus deoparte ratele dobanzilor pentru depozitele la termen pot fi atractive, in special pentru depozitele pe termene mai scurte. Astfel, Banca Romaneasca ofera pentru depozitele la 3 luni o dobanda de 9,1%, cea mai mare de pe piata. Pentru depozitele pe 6 luni dobanda este de 9%, iar pentru 12 luni de 8,5%. Un alt lucru pozitiv este faptul ca daca banii sunt ridicati in ziua scadentei comisionul de ridicare va fi zero (insa in orice alta zi exista un comision de 0,5%).

Pentru cei care prefera sa faca depozite in euro, o dobanda ”mare” (in masura in care dobanzile la euro sunt mari) este oferita de Banca Transilvania, care ofera 5% pentru depozitele la 6 luni de minim 250 de euro. Nu trebuie uitat insa de impozitul de 16% pe dobanda care se aplica in cazul depozitelor la termen si care face ca randamentul real anual (presupunand ca nu exisa comision de retragere) sa devina de 7,64% in cazul depozitului in lei la 3 luni al Bancii Romanesti si de 4,2% pentru cel la 6 luni in euro al Bancii Transilvania.

O modalitate buna de a evita impozitul pe dobanda si de a avea totusi o dobanda reala buna este oferita de ING Bank, care pentru ING Cont’ROL ofera o dobanda de 7%. Acesta este un cont curent/cont de economii ceva mai complex care are asociat si un card si intrucat are o dobanda sub dobanda ROBID la o luna (asa se numeste acum fostul BUBID) dobanda obtinuta nu este impozitata. Din ce am observat ING Bank ajusteaza rata dobanzii periodic in asa fel incat sa fie sub dobanda ROBID la o luna pentru ca dobanda sa nu fie impozitata. Singurul inconvenient este comisionul anual relativ mare al cardului si al contului curent, care impreuna ajung la 48 de lei (34 de lei in primul an), insa acest lucru este compensat de faptul ca avand un card asociat puteti in acelasi timp sa si beneficiati de bani in orice moment iar cand nu ii folositi sa obtineti si o dobanda buna pentru banii aflati pe card. In plus puteti face depuneri in cont zilnic de la ora 7 la 23 (bancomatul permite si depuneri), plata utilitatilor sau efectuarea de alte transferuri bancare intre 7 si 23 la sediul bancii (pe un terminal special) sau plata utilitatilor (sau alte transferuri bancare) la orice ora prin internet prin serviciul de HomeBank oferit (care costa inca 3 lei pe luna, fara taxa de activare). Comisionul de retragere este de 0,2%, iar plata cu cardul in Romania beneficiaza de comision 0. Daca nu aveti nevoie sa faceti depuneri/plati dupa inchiderea bancilor sau prin internet si vreti sa folositi cardul doar pentru a depozita bani, atunci acesta devine rentabil doar pentru sume mari, de peste 5000 de lei (din cauza comisionului anual), insa trebuie sa tineti cont ca dobanda este calculata zilnic (dar platita lunar) si nu exista ca si la depozitele la termen o data fixa pentru scadenta. Personal il consider cel mai bun produs bancar pentru cei carora nu le place sau nu au timp sa stea la cozi la banci si care vor sa depoziteze o suma suficient de mare incat sa nu simta acel comision anual. Iar intrucat de curand au renuntat si la taxa de activare pentru HomeBank (care era de 75 RON, destul de mare intrucat fiecare client primeste o mica agenda electronica care ii genereaza parola care se schimba la fiecare 30 de secunde din motive de securitate), produsul a devenit si mai interesant pentru cei care vor sa-si acceseze contul in siguranta la orice ora prin internet si eventual sa-si plateasca facturile sau sa faca transferuri fara sa mearga la banca.

March 2nd, 2008 9:28 pm

Interesant ca bancile romanesti (sau chiar reprezentante romanesti ale unor banci internationale) practica comisioane pentru operatiile de la bancomate (incepand cu simpla consultare a contului), fata de tarile din vestul Europei, care sunt mai bogate, si unde aceste taxe si comisioane nu se practica.

Dan Chiriac
March 2nd, 2008 10:27 pm

Exista multe carduri care nu au comision de consultare a soldului si chiar care nu au comision la ridicarea banilor de la bancomat. Deci clientii au de unde alege …

*Nume
*Email
Website
Comentariu