Din nou actiuni gratuite de la Banca Transilvania

Banca Transilvania si-a anuntat intentia de a acorda si in acest an actiuni gratuite actionarilor, propunerea urmand a fi supusa la vot in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din 25 aprilie. De altfel, este bine cunoscuta politica Bancii Transilvania de a nu plati dividende din profit ci de a-l folosi la majorarea capitalului social prin acordarea de actiuni gratuite.

In acest an banca a propus ca la fiecare 100 de actiuni detinute sa fie alocate 45 de actiuni gratuite, iar pe langa acestea sa emita actiuni noi la un pret special de 0,35 RON/actiune, oferind posibilitatea actionarilor de a cumpara 10 actiuni la pret special la fiecare 100 de actiuni detinute. In total, banca intentioneaza o majorare a capitalului social cu 217,7 milioane de lei si sa atraga 137,6 milioane cash de la actionari pentru actiunile emise la pret special.

Banii atrasi pentru marirea de capital vor fi folositi in principal pentru extinderea retelei, dezvoltarea sistemului IT si constructia unui centru regional in Baneasa. Multiplele mariri de capital efectuate de-a lungul anilor au reusit sa aduca banca pana pe locul 5 in topul bancilor dupa active, fiind banca cu cea mai spectaculoasa ascensiune.

 

Bogdan
March 22nd, 2007 11:46 am

Am rezerve fata de afirmatia - “Multiplele mariri de capital efectuate de-a lungul anilor au reusit sa aduca banca pana pe locul 5 in topul bancilor dupa active, fiind banca cu cea mai spectaculoasa ascensiune.” Sau mesajul este ca banii atrasi si reinvestiti au fost bine directionati… ducand la crestere activelor?

March 22nd, 2007 3:50 pm

Da, ideea era ca au reinvestit permanent profitul si au atras pe deasupra si bani de la actionari si in mod clar asta a fost motorul de crestere a bancii. Poate nu m-am exprimat tocmai fericit, dar in esenta vroiam sa zic ca tocmai modalitatea lor de a mari capitalul social din profit i-a adus atat de sus. Daca ar fi dat dividende ca majoritatea societatilor nu mai aveau asa de multi bani de investit si nici nu aveau cum sa ajunga asa sus fara acei bani. Evident ca nu maririle de capital in sine i-au urcat ci faptul ca au pastrat si investit banii din profit si au atras chiar sume extra de la actionari. Nu stiu de ce concurenta nu face la fel … dar oricum, metoda e super si da rezultate si la Broker Cluj care aplica aceiasi metoda.

March 24th, 2007 4:51 am

As spune ca se reinvesteste dupa modelul Berkley Hathaway/ Waren Buffet in loc sa se piarda bani anual cu plata impozitului pe dividende…

March 24th, 2007 9:09 pm

Nu stiu detalii despre cum a facut Buffet dar modelul e foarte bun nu doar din cauza ca se evita plata impozitului dar in primul rand pentru ca toti banii din profit sunt reinvestiti iar pe deasupra mai si atrag bani noi din actiunile nou emise.

ioana
March 26th, 2007 5:14 pm

Eu as avea o intrebare! Daca ei cu tot profitul pe care il au investesc ce se intampla cu actionarii? Ei nu primesc bani pentru capitalul investit in banca? Daca nu primesc atunci de ce mai investesc in actiuni ca nu cred ca toti doresc sa le vanda cand banca ajunge lider de piata chiar daca vor valora cu mult mai mult! Si pan atunci ce fac?

March 26th, 2007 5:33 pm

Actionarii primesc actiuni gratuite sau la pret special insa pe ansamblu procentul lor de detinere nu se modifica (doar daca nu subscriu la pretul special dar asta ar fi o pierdere fara rost). Diferenta e ca in loc sa aiba 0.01% dintr-o banca mai mica vor avea 0.01% dintr-o banca mai mare (cu capital social mai mare, dar intrucat se reinvestesc bani in banca - si se investesc bine - activele si profitul bancii in mod logic cresc), deci valoarea detinerii lor creste.
Oricum nu-i opreste nimeni pe actionari sa vanda cand vor ei, nu trebuie sa astepte ca banca sa fie lider de piata. Lucrul care ii face sa investeasca de fapt in actiunile bancii e istoricul actiunii, care a fost una dintre cele mai “productive” actiuni de la BVB, iar in general dupa o marire de capital actionarii ies pe profit. Desi am vazut pareri contrare de la unii brokeri, eu merg pe ideea ca e logic ca valoarea actiunii sa creasca prin astfel de actiuni de acordare de gratuite pentru ca desi procentul detinerii se pastreaza practic profitul reinvestit va aduce la randul lui la cresterea profitului viitor. Eu prefer oricand modalitatea aceasta de a majora capitalul social decat sa primesc dividende si sa mai plateasca banca si impozit pentru dividende pentru ca in felul acesta banii de pe dividende vor aduce la randul lor profit.

Daca ar fi sa comparam ar fi cam la fel ca la un depozit bancar cu o anumita dobanda X unde ai avea doua optiuni: sa scoti banii din dobanda anual sau sa-i lasi acolo ca sa produca dobanda la dobanda. Metoda a doua va aduce mai multi bani decat prima, iar pe o perioada mai lunga (mai multi ani) diferenta va fi semnificativa. Diferenta ar fi ca in cazul dobanzii bancare impozitul pe dobanda se aplica oricum insa la marire de capital din profit impozitul de 16% pe dividende nu se mai aplica (pentru ca nu se dau dividende), deci cu atat mai mult este o metoda foarte eficienta de a actiona.

zoli
April 6th, 2007 7:40 pm

nu stiu cum e acuma cu impozitul dupa vanzarea actiunilor dar ,cu actiunile gratuite si cu cele cumparate la pret de emitere media noastra scade si in 2,3 ani media de achizitie ajunge la pret foarte mic.la un moment dat le vinzi si atunci tot nu scapi de impozit sau da ,pentru actiunile vechi sau cum e habar nu am cum e acuma cu impozitul si pretul meu mediu e foarte mic :(( .daca stie cineva sa im-i explice cum e cu impozitul?????

April 7th, 2007 4:42 pm

Pai e foarte bine daca ai pretul mediu de achizitie foarte mic, asta inseamna ca profitul e mare :). Impozitul se plateste asa: 16% din profit pentru actiunile detinute mai putin de un an si 1% pentru cele detinute mai mult de un an. Deci tot ce trebuie sa faci ca sa ai impozit mic e sa tii actiunile cel putin un an. Daca ai sa zicem 3000 de actiuni din care 1000 sunt din 2005, 1000 din 2006 si 1000 din 2007 atunci daca vinzi 1000 ti se aplica 1% pt ca se considera ca le vinzi pe cele mai vechi. Daca ai vinde tot s-ar lua impozit de 1% pe cele detinute peste un an si 16% pe cele detinute sub un an. In cazul Transilvania cand primesti anual gratuite e bine sa vinzi doar cele detinute mai mult timp cand ai nevoie de cash (asta daca nu ai nevoie de toti banii).

zoli
May 3rd, 2007 7:12 pm

da .e destul de bine.problema e ca nu stiu daca mai rezist pina in 11 mai :) AM NEVOIE DE CHAS

May 3rd, 2007 7:21 pm

Pai vinde-le inainte de 11 mai. De ce trebuie sa astepti pana in 11 mai? Ca sa primesti gratuite? Oricum probabil schimbul va fi echivalent ca pret. Iar ca sa fii detinatorul actiunilor in 11 mai le poti vinde cu 2 zile lucratoare mai repede deci in principiu in 9 mai le poti vinde (pentru ca daca le-ai detinut in 8 mai transferul se face dupa 3 zile deci in 11 mai sunt inca a tale) Urmareste bursa un pic si o sa vezi ca in 9 mai deja o sa scada pentru ca e trecuta data de referinta

ilona
May 12th, 2007 9:57 am

Nu inteleg de ce , dupa acordarea celor 45% actiunea a scazut la o asemenea valoare ( 0.7250 / 11 mai/ money channel).Ati putea sa ma lamuriti cu chestia asta?

May 12th, 2007 5:24 pm

Este normala scaderea intrucat de-acum incolo cei care aveau 1000 de actiuni vor avea 1453 si vor putea cumpara inca 100 la pret special. Ca valoarea totala portofoliul lor de actiuni Banca Transilvania a ramas la aproximativ aceiasi valoare, iar procentul de detinere deasemenea. Insa banii din profit se reinvestesc in banca in loc sa fie acordate dividende si astfel vei ajunge in timp sa detii acelasi procent dintr-o companie care devine tot mai mare. Imediat dupa data de referinta actiunea scade, insa pe masura ce banii reinvestiti incep sa dea randament - marind cifra de afaceri si profitul - actiunea incepe sa creasca si astfel va ajunge la anul poate iar la valoarea de 1 RON (desi personal nu cred ca va ajunge iar la 1 RON in primavara, poate mai degraba la 0.9 RON).

laurentiu mija
May 15th, 2008 2:45 pm

DACA STITI CUMVA LA CE DATA INTRA ACTIUNILE GRATUITE???

Dan Chiriac
May 15th, 2008 4:20 pm

De obicei actiunile gratuite intra doar in toamna la depozitar sau cel mai repede pe la sfarsitul lui august. La amintesc celor care au detinut actiunile la data de referinta (16 mai, adica nu le-au vandut inainte de 13 mai pentru ca transferul dureaza 3 zile) sa nu uite sa subscrie in perioada urmatoare (5 actiuni la 0.35 lei la fiecare 100 de actiuni detinute)

constanta
February 1st, 2009 1:14 am

va rog sa im
i spuneti daca se ia in considerare o 1000 de actiuni sau se numeste 100 de actiuni.

February 1st, 2009 6:55 pm

Stirea asta este din 2007, anul asta nu se vor da actiuni gratuite la Banca Transilvania (cel putin asa se pare). 1000 de actiuni vechi s-au transformat in 100 de actiuni noi.

cristi
December 16th, 2009 5:01 pm

Buna ziua

Sa inteleg ca cele 15000 de actiuni pe care le aveam in iulie 2007 la 0.935 lei/act si care au ajuns la 19000 prin actiuni gratuite acum sunt 1900 de actiuni la 2.28 lei?
Buna afacere am facut

Elina Johnson
November 19th, 2016 12:50 pm

Căutați un împrumut? Ai nevoie de un împrumut de afaceri, credit de nevoi personale, Creditul Imobiliar, sau ați fost refuzat un împrumut de către o bancă sau o instituție financiară pentru unul sau mai multe motive? Ai locul potrivit pentru soluțiile dvs. de împrumut chiar aici! firma de împrumut elina Johnson suntem limitate în a da credite pentru companii și persoane fizice, la o rată scăzută și la prețuri accesibile dobânzi de 2%. Vă rugăm să ne contactați prin e-mail astăzi prin elinajohnson22@gmail.com

Ne da împrumut, de la suma minimă de 5.000 la 500,000,000.00 pe următoarea valută: United State dolari, Europa și Great British Pounds (GBP).

DATE SOLICITANT:

  1) Numele complet:
  2) Țara:
  3) Adresa: a
  4) Stat:
  5) Sex:
  6) Stare civilă:
  7) Ocupatia:
  8) Numărul de telefon:
  9) Poziția actual locul de muncă:
  10) Venit lunar:
  11) Suma creditului necesar:
  12) Durata de împrumut:
  13) Scopul creditului:
  14) Religia:
  15) V-ați aplicat înainte;
  16) Data nașterii;
  Mulțumiri,
D-na Johnson Elina

*Nume
*Email
Website
Comentariu