Si creditele in lei s-ar putea scumpi usor

BNR a hotarat ieri majorarea dobanzii de politica monetara de la 8,5% la 8,75%, precum si cresterea nivelului rezervelor minime obligatorii in lei cu patru puncte procentuale, pana la 20%.

Desi cresterea dobanzii este minora, totusi aceste masuri luate impreuna ar putea determina anumite banci sa creasca pe termen scurt dobanzile la creditele in lei sau sa le faca sa nu vina o perioada cu oferte de dobanda mai atractive.

Practic aceste masuri reduc disponibilitatile financiare ale bancilor ceea ce teoretic inseamna ca vor putea da credite mai putine ca pana acum, iar acest lucru luat impreuna cu marirea dobanzii cu 0,25% ar putea duce la o crestere medie de 0,5% a dobanzii percepute de banci pentru credite.

Creditul in lei a luat o amploare mare in ultima perioada, soldul crescand in ultimul an cu aproximativ 110%. Prin aceste masuri BNR vrea sa domoleasca ritmul de crestere a creditelor in lei (dupa ce a reusit acelasi lucru si pentru creditele in valuta) si sa controleze mai bine deficitul de cont curent.

Personal cred ca in urmatoarele 6 luni politica BNR isi va atinge scopul iar dobanzile la credite ar putea creste usor la unele banci, cu aproximativ 0,5%. Insa pe termen mediu si lung cred ca creditele in lei se vor ieftini, cel putin in raport cu cele in dolari si euro.

*Nume
*Email
Website
Comentariu