Credite “relaxate” de la BRD

BRD a lansat noile credite “relaxate”, fiind a doua banca dupa Alphabank care primeste aprobarea BNR pentru noile tipuri de credite. Cea mai mare noutate este ca gradul de indatorare al clientilor poate ajunge pana la 70%, iar avansul poate fi chiar si 0% (daca se aduc garantii imobiliare care depasesc valoarea creditului). Ca si in cazul Alphabank, pentru a calcula capacitatea maxima de indatorare a clientului se scade o valoare fixa (”cosul de subzistenta”) din veniturile lunare, valoarea pentru o familie de 3 persoane fiind de 735 de lei.

Dobanzile variaza in functie de profilul de risc al clientului, pornind de la 5,75% in primul an, iar apoi fiind calculata in functie de dobanda internationala EURIBOR la care se mai adauga intre 2,5 si 2,75 puncte procentuale.

La fel ca si in cazul Alphabank, “relaxarea” creditelor este valabila in special pentru cei cu venituri mari, clientii cu venituri mici fiind in continuare in aceiasi situatie ca si pana acum (sau chiar mai rau, intrucat la calcularea capacitatii de indatorare se scade intai din venituri suma fixa reprezentand “cosul de subzistenta”). Cei care au venituri in jurul salariului mediu pe economie vor avea aproximativ aceiasi capacitate de indatorare ca si inainte de schimbarea normelor BNR.

*Nume
*Email
Website
Comentariu