Contul de economii

In ultima vreme tot mai multe banci ofera clientilor posibilitatea de a economisi bani intr-un mod flexibil prin produse de tip cont curent dar cu dobanzi asemanatoare depozitelor la termen. Se pot face retrageri si depuneri, fara a depinde de un termen, iar in unele cazuri exista chiar carduri asociate acestor conturi ceea ce mareste si mai mult flexibilitatea lor.

Depozitele la termen au inconvenientul de a pune clientul sa depuna si sa astepte pana la trecerea termenului prestabilit. Daca intre timp are nevoie de bani orice retragere inseamna de obicei pierderea completa a dobanzii iar pentru sume noi depuse trebuie facut un alt depozit pe un nou termen.

Insa majoritatea dintre noi ar dori sa poata avea acces oricand la contul lor, asa ca unele banci s-au adaptat cererii si au introdus conturi curente cu dobanzi apropiate depozitelor la termen, cunsocute si cu numele de conturi de economii. In continuare voi descrie cateva dintre aceste oferte.

ING Bank este dupa parerea mea una dintre cele mai bune optiuni dintre conturile de economii oferite. Contul (denumit Cont’ROL) este printre putinele care are asociat si un card de debit, iar dobanda este de 6,75% pentru sume mai mari de 700 RON. Pentru sume mai mici de 700 RON sau mai mari de 500.000 RON (5 miliarde lei vechi), dobanda este 0,5%. Comisionul de deschidere a contului este zero, iar cel de administrare a cardului de 12 RON anual (pot fi facute mai multe carduri asociate unui cont). Exista si un comision de administrare a contului de 20 RON anual, detinatorul contului beneficiind si de o asigurare de viata, suma asigurata fiind dublul sumei aflata in cont, dar nu mai putin de 1.500 RON. Comisionul de retragere numerar este de 0,2% la bancomatele ING, dar intrucat are asociat un card puteti plati la comercianti cu cardul si sa aveti comision zero. Un alt lucru interesant este ca puteti sa si depuneti bani la bancomatul ING de luni pana duminica intre orele 7 si 23 si chiar sa faceti ordine de plata (exista doua tipuri de aparate: bancomat si multimat - cel din urma va permite sa introduceti ordine de plata catre orice cont bancar din Romania, putand fi folosit cu succes si pentru plata diverselor utilitati).

Daca doriti sa optati pentru cea mai mare dobanda de pe piata, Banca Transilvania va ofera contul de economii la vedere, cu o suma minima de 1.000 de RON si dobanzi de 7,5% pentru sume intre 1.000 si 10.000 RON si 7,75% peste 10.000 RON. Daca valoarea contului scade sub 1.000 RON este perceput un comision de 5 RON. Alte comisioane sunt cel de deschidere de 3 RON si cel de retragere de 0,35%. Nu exista comision de administrare si nu se pot efectua plati.

BRD ofera chiar mai multe tipuri de conturi de economii. Libercont poate fi in lei sau in euro, cu dobanzi de 6%, respectiv 2,30% si sume minime de 500 RON si 400 euro. Comisionul de administrare este de 0,50 euro/luna, iar cel de retragere de la ghiseu de 0,5%. Nu se pot efectua plati din acest cont. O alta varianta este Atucont cu capitalizare trimestriala cu dobanzi de 5,25% la lei, 3% la euro si 2% la dolari sau capitalizare anuala cu dobanda de 5,5% la lei.

Ca si ING Bank, Piraeus Bank ofera un cont care are un card asociat denumit Supercont. Aceasta are o dobanda de 7% la lei, 1,80% la euro si 1,5% pentru dolari. Pe perioada detinerii contului exista un sold minim care trebuie mentinut in cont si care nu este disponibil la utilizare, de 2.000 de RON, 500 euro sau 500 dolari. Comisionul de retragere este de 0,30%, iar cel de administrare este zero, insa se pot face si plati la comercianti cu comision zero.

Si BCR ofera un cont de economii, Maxicont, a carui suma minima este de 500 de RON iar dobanzile de 3% pentru sume intre 500-2.500 RON, 3,5% pentru sume intre 2.500-5.000 RON si 4,5% peste 5.000 RON. Comisionul de deschidere este 8 RON, cel de retragere de 0,4% (0,8% pentru sume mai mari de 10.000 RON), iar cel de administrare este zero. Nu se pot efectua plati.

Contul de economii al Bancii Tiriac necesita o suma minima de 400 RON dobanda fiind de 5%. Nu exista comisioane pentru deschidere si administrare, iar cel de retragere este 0,5%. Deasemenea nu se pot efectua plati.

Banc Post ofera deasemenea un cont de economii cu o suma minima de 1.000 RON pentru deschidere si o dobanda care creste progresiv pana la 4,5% pentru sumele de peste 6.000 RON.

Cele mai interesante produse mi se par cele care au asociate si carduri bancare: cel de la ING Bank si Piraeus Bank care ofera flexibilitate foarte mare si o dobanda buna si peste rata prognozata a inflatiei. Produsul ING Bank nu necesita blocarea unei anumite sume minime ca si cel de la Piraeus Bank, insa daca soldul contului scade sub 700 RON veti beneficia de o dobanda “nesemnificativa” de 0,5%. Daca nu aveti nevoie de flexibilitatea unui cont cu un card asociat, atunci oferta Bancii Transilvania este cea mai atractiva prin dobanda oferita - intre 7.5 si 7.75%. 

Mihai Paraschiv
May 5th, 2007 12:04 am

Daca nivelul dobanzii acordate de Banca este peste nivelul BUBID, atunci se aplica impozit 16% la dobanda, asa cum se intampla la Depozite?

Daca da, ce valoare a BUBID se considera atunci cand se calculeaza(conform BNR BUBID se schimba zilnic: http://www.bnro.ro/ro/Info/Istoric/BB_z.asp)?

May 5th, 2007 12:16 am

Citez din “Cotidianul”: “Plata impozitelor se poate evita in schimb la contul curent de economii. Pentru ca, potrivit legii, impozitul pe dobinda nu se plateste si in cazul conturilor curente, cu conditia ca dobinda platita pentru sumele din cont sa nu fie mai mare decit dobinda de pe piata interbancara (BUBID) la inceputul lunii pentru care se calculeaza dobinda.

De exemplu, la inceputul lunii aprilie, BUBID la o luna era de 6,97%, asadar in cazul conturilor curente cu o dobinda mai mica, banca nu va trebui sa scada impozitul pe dobinda.”

Ai tot articolul aici: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=10530&art=28141&cHash=98e43e9816

Mihai Paraschiv
May 6th, 2007 6:12 pm

multumesc, articolul e chiar bun!
la fel si acest blog financiar!
keep it the good work!

o zi buna,
Mihai.

August 15th, 2007 3:07 am

hello! nice site, I like it!

*Nume
*Email
Website
Comentariu