Comisioanele fac creditul ieftin sau scump

Cand cineva vrea sa contracteze un credit, primul lucru la care se gandeste este valoarea dobanzii percepute de banca. Insa vom vedea ca de cele mai multe ori comisioanele sunt cele care fac un credit ieftin sau scump.

Exista mai multe tipuri de comisioane practicate de banci la acordarea unui credit, insa cele mai des intalnite sunt comisionul de analiza a dosarului, comisionul de acordare a creditului si comisionul de rambursare anticipata. Comisionul de rambursare anticipata apare doar in momentul in care doriti sa platiti mai repede creditul contractat, insa trebuie sa luati in considerare si acest caz intrucat conditiile pe piata se schimba destul de mult, iar un credit pe care il luati acum cu o dobanda anuala efectiva (DAE) de 12% ar putea parea scump peste cativa ani si ati putea fi tentati sa faceti o refinantare sau pur si simplu sa doriti sa-l rambursati anticipat.

In continuare voi prezenta o lista cu cele mai mari si cele mai mici comisioane de pe piata, conform site-ului http://www.conso.ro/ calculate pentru un credit de 10.000 RON. Trebuie sa observati ca in multe cazuri o banca care are unul/unele dintre comisioane mici, are alte comisioane mai mari, insa comparand si calculand la suma pe care doriti sa o luati credit veti putea gasi cea mai avantajoasa oferta (va trebui insa sa tineti cont si de dobanda).

Cele mai mari comisioane de analiza a dosarului:

- Banca Transilvania 4-6%
- Finansbank 3% 
- RIB 0,3%
- CEC 0,1%
- BCR 20 de euro

Cele mai mari comisioane de acordare a creditului:

- Citi Financial 12%
- Banc Post 8,5%
- Libra Bank 7%
- Daewoo Bank 6%
- Volksbank 0,5% pe luna

Cele mai mari comisioane de rambursare anticipata:

- Citi Financial 10% (0% in ultimele 6 luni)
- BRD (Expresso), Banc Post, RIB 5%
- Banca Romaneasca 4%
- BRD (Expresso lejer), BCR (in primii trei ani), ABN AMRO, Raiffeisen Bank 3%
- OTP Bank, Piraeus Bank 2,5%

Cele mai mici comisioane de analiza a dosarului:

- BRD, Unicredit, Banc Post, Banca Tiriac, Banca Romaneasca, Volksbank, Romexterra, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Citi Financial, Libra Bank nu percep comision
- Daewoo Bank 10 RON
- Alpha Bank 10 Euro

Cele mai mici comisioane de acordare a creditului:

- BRD (Expresso lejer), Banca Transilvania, CEC, Alpha Bank, Banca Romaneasca,  Finansbank, Romexterra, Piraeus Bank, RIB nu percep comision
- BCR 0,3%
- Unicredit (Creditinstant plus), ABN AMRO 3%
- Banca Tiriac 3% (minim 60 de euro)
- BRD (Expresso) 4,9% (minim 25 RON)

Cele mai mici comisioane de rambursare anticipata:

- Banca Transilvania, Finansbank 0%
- Volksbank, Daewoo Bank 1%
- Unicredit, Alpha Bank, CEC, Romexterra Bank 2%
- Libra Bank 2% (minim 10 de euro)
- Banca Tiriac 2% (minim 50 de euro)

Dupa cum ziceam, putem observa banci care sunt in top si la cele mai mici si la cele mai mari comisioane, cum ar fi Banca Transilvania de exemplu care are cel mai scump comision de analiza a dosarului dar si cele mai ieftine comisioane de acordare si rambursare (zero), sau BRD care nu are comisioane de acordare si analiza (pentru anumite credite) in schimb are comision mare de rambursare anticipata. Este adevarat ca trebuie sa va aduceti aminte de matematica din liceu pentru a putea calcula costul creditului (mai ales daca mai includeti si dobanda), insa puteti economisi sume importante de bani.

Bianca
July 15th, 2006 5:36 pm

Dacă numeşti mic -5% din suma solicitată- comisionul de analiză a dosarului, atunci într-adevăr, Unicredit este banca cu cele mai cele condiţii de creditare!

Bianca
July 15th, 2006 5:42 pm

Iar despre Banca Românească, nici nu mai vorbesc! La un DAE de 17,07% anual, se adaugă un comision de urmărire de 0,30% din suma iniţială, care se plăteşte: LUNAR!!!!!
E adevărat că comisionul de analiză, cel de administrare şi cel de negarantare sunt 0, dar compensează dinplin prin comisionul de urmărire!

Radu C
December 16th, 2006 2:22 pm

Eu stiam ca nu mai au voie sa perceapa comision pentru rambursare anticipata. Sau a fost doar o discutie?

December 16th, 2006 5:53 pm

Din cate stiu eu majoritatea bancilor au comision de rambursare anticipata. Nu stiu de vreo discutie sa se scoata … ar fi frumos

ILDY
February 13th, 2007 4:28 pm

o institutie publica a incheiat un contract de ]mprumut de 1.000.000 EUR.
Comisionul de gestiune este de 0.2% pe an pentru intreaga perioada de valabilitate a liniei de finantare calculat la nivelul plafonului liniei de finantare pe perioada de tragere si a angajamentului in sold la inceputul fiecarui an pe perioada de rambursare. Trageri;le sunt esalonate oe 5 ani iar rambursarea creditului incepe abea din 2011. De cand platesc comisionul de gestiune si la ce se aplica? Multumesc!!!!

February 13th, 2007 6:53 pm

Cred ca ar trebui sa intrebi un jurist sau bancher. Formularea e destul de alambicata. Eu inteleg ca se plateste 0.2% pe an pentru toata suma de 1.000.000 euro imprumutata in primii 5 ani cat se retrag bani din cont si tot 0.2% pentru sumele nerambursate dupa primii 5 ani cand incepe rambursarea … cel putin asta inteleg eu. Deci vei plati 2000 de euro pe an in primii 5 ani si apoi incepi sa restitui creditul si platesti inca 0.2% comision anual din suma nerambursata.

ILDY
February 20th, 2007 4:24 pm

Multumesc Dan, intretimp m-am lamurit, asa este cum spui. Eram cam agitata si cautam raspunsuri din cari si de peste tot, caci nu aveam cu cine sa ma consult, iar legatura cu banca o tinea sefa mea, dar care nu spunea alt ceva decat ca trebuie sa invat, sa stiu ……….bla, bla, bla. Este trist, dar am trecut peste asta. mersi!!!

Radu
September 12th, 2007 5:16 pm

Unde pot sa reclam o banca care imi cere sa platesc un comision care nu exista prevazut in contract (si nici in actele aditionale) ?

September 12th, 2007 6:16 pm

Nu scrie cumva in contract ca pot aparea si alte comisioane? De obicei is bine acoperiti de contracte. Daca nu apare poti merge la OPC cred … nu vad de ce nu s-ar ocupa OPC-ul si de banci.

raluca
December 4th, 2007 10:09 am

desi se spune ca obtii un credit usor de la CITI FINANCIAL…nu ati vrea sa stiti cate bete in roate pun ….vai si amar de noi

December 4th, 2007 12:31 pm

Eu m-am convins de multa vreme ca nu se obtine credit usor de nicaieri. Ca sa obtii credit usor trebuie sa nu ai nevoie de creditul respectiv, adica sa ai venituri foarte mari, dar preferabil sa fie salariale, sa nu ai alte credite/carduri de credit, sa iei creditul pentru ceva cu care poti garanta, etc. E greu inca in Romania, dar se vor introduce in curand scoruri pentru fiecare client, sistem care ii va avantaja pe cei care au avut credite si si le-au platit la timp, isi platesc telefonul mobil fara intarzieri, etc.

December 24th, 2007 6:30 pm

da imi place ce ati scris aici este foarte interesant si totusi apare intrebare de ce in romania isi pot pemite credite doar cei cu venituri medii ,daca nu ai minim pe economie nu ai casa sau altceva cu care sa girezi nu poti lua credit chiar daca bani sa iti platesti rata ai avea .nu este totusi ciudata aceasta chestie …sunt o gramada de oameni care primesc regulat bani din afara sau din alte surse dar nu au cum sa ii justifice si ei nu pot lua un credit .sarbatori fericite

Dan Chiriac
December 24th, 2007 6:41 pm

Eu cred ca bancile inca nu au fonduri foarte mari pentru credite si atunci isi pot permite sa-si aleaga clientii si atunci ii aleg pe cei care prezinta riscuri minime. Insa pe masura ce concurenta va deveni tot mai mare vor da credite in conditii tot mai lejere (un semnal bun e ca se va introduce sistemul de punctaj in functie de bonitatea clientului, adica de modul in care si-a platit pana atunci creditele, facturile telefonice - un sistem mult mai bun decat cel actual care tine cont doar de anumite venituri oficiale)

February 27th, 2008 11:15 am

vreau sa inprumut o suma de bani puteti sa ma ajutati

February 27th, 2008 1:58 pm

Conditiile bancilor sunt diferite asa ca cel mai indicat e sa mergeti direct la mai multe banci si sa o alegeti pe cea care va ofera cele mai bune conditii.

Emil
March 18th, 2008 9:44 pm

Rambursarea anticipata ma face sa ma simt mai liber. Mai liber sa fac un alt imprumut! Asta nu prea pricep bancherii! Sau lacomia lor este mai mare decat prostia mea de a face un nou imprumut?
Nu inteleg faptul ca punand un comision (uneori mare) de rambursare anticipata, pierd un potential client!

March 18th, 2008 10:33 pm

Un client “infidel” nu este tocmai modelul dorit de banci de aceea ei prefera ca macar daca te pierd sa scoata un comision din asta :)

mihai
May 22nd, 2008 4:29 pm

Evitati RAIFFEISEN eu am incheiat un contract cu ei sa-mi plateasca o rata si m-am trezit la biroul de credite ,nu imi platisera rata de 3 luni desi bani existau in cont .Am facut reclamatie dar de 2 saptamini nu spun nimic .

Ursu
July 7th, 2008 6:56 pm

Apropo de comision,am un crdit la LEUMI BANK si in contract nu specifica “Comisionul de administrare cont” . Si nici in alt act aditional. Deci m-am dus la OPC, si astept un raspuns.Din cite am inteles e in favoarea mea.

July 7th, 2008 7:37 pm

Ma bucur ca cineva ia masuri :)

marin mihaela
August 5th, 2008 1:51 pm

Stie cineva daca exista vreo banca care sa acorde credite cu sau fara ipoteca rau platnicilor? Trimite-ti si mie mail!

sani soni
January 4th, 2010 11:23 am

Eu am patit-o m-ai rau ,la banca procredit isi dau dosarele de la unul la altul si te amana cu cateva luni de zile daca vrei sa-ti rambursezi anticipat din credit

*Nume
*Email
Website
Comentariu