Cele mai bune plasamente financiare din ultimele 12 luni

Cea mai buna investitie in ultimele 12 luni in domeniul financiar a fost (din nou) cea in actiunile cotate la Bursa de Valori Bucuresti, un portofoliu format din actiunile cele mai lichide (cele care compun indicele BET) aducand un profit de peste 30% (bineinteles ca au existat o serie de actiuni care au adus profituri mult mai mari, la fel cum au existat si actiuni care au scazut in ultimul an). Desi de la inceputul anului am avut cateva luni de scadere pe bursa, iata ca totusi randamentul pe ultimul an este destul de bun, dublu sau chiar triplu fata de alte tipuri de plasamente financiare. Astfel, obligatiunile au adus in medie un profit de 14-15%, iar depozitele bancare de aproximativ 10% (vorbim de ultimele 12 luni, pentru ca acum dobanzile sunt mai mici).

Fondurile mutuale au adus un profit de aproximativ 9%, iar plasamentele in valuta au adus in general castiguri sub 4%. Indicele RASDAQ a crescut cu 7,5%, un pic peste inflatia din ultimele 12 luni care a fost de 7,1%.

Bursa de Valori Bucuresti confirma inca odata ca este cea mai profitabila investitie de pe piata de capital, in ultimii ani reusind constant sa aduca profituri semnificativ mai mari decat plasamentele bancare, cele in obligatiuni, valuta sau fonduri de investitii. Totusi tendinta fata de anul precedent este de diminuare a ratei de crestere in toate domeniile financiare (fenomen oarecum normal intrucat si inflatia este in scadere).

portsalmy zoltan iosef
December 4th, 2009 3:23 pm

cum pot sa invat sa investec pe piata de capital nu sunt informat suficient si care sunt conditiile de a putea juca,sicare sunt riscurile pietei

va multumesc

Dan Chiriac
December 4th, 2009 10:08 pm

Site-ul kmarket.ro contine foarte multe informatii despre bursa, o sectiune cu intrebari si raspunsuri, etc. Probabil e printre cele mai bune site-uri din domeniu din Romania.

*Nume
*Email
Website
Comentariu