Ce sa fac cu actiunile BCR?

Multe persoane care detin actiuni BCR (in general angajati si fosti angajati) m-au intrebat in ultima vreme ce sfaturi am legat de actiunile BCR. Asta pentru ca Erste Bank a inaintat o oferta angajatilor de a cumpara sau a schimba actiunile BCR cu actiuni Erste Bank.

Variantele propuse de Erste Bank detinatorilor de actiuni (cu exceptia SIF) sunt urmatoarele: vanzarea actiunilor BCR la un pret de 6,5 euro/actiune, vanzarea a jumatate din actiunile BCR la un pret de 7,65 euro/actiune si schimbul celeilalte jumatati de actiuni cu actiuni Erste Bank la o cota de 6 actiuni BCR pentru o actiune Erste Bank sau schimbul actiunilor BCR in actiuni Erste Bank la aceiasi cota de 6 la 1.

Desi Erste a oferit doar aceste variante oficiale, nu s-a exclus varianta pastrarii actiunilor BCR sau schimbul/vanzarea doar a o parte dintre actiuni.

Sa analizam un pic datele BCR: profit in 2005 de 202 milioane euro, profit estimat in 2006 de 250 milioane euro, numar total de actiuni aproximativ 790 milioane, deci avem un profit pe actiune in 2005 de 0,255 euro iar in 2006 un profit estimat pe actiune de 0,316 euro pe actiune. La aceasta rata a profitului, oferta Erste Bank pentru o actiune BCR de 7,65 euro inseamna ca in 24,2 ani se realizeaza profit cat sa acopere pretul actiunii (30 de ani daca luam profitul de anul trecut, intrucat cel de anul acesta este doar o estimare). Acest indicator este numit PER si arata rata profitului anual raportat la pretul actiunii. Pentru Bursa de Valori Bucuresti, un indicator PER intre 24-30 in domeniu bancar este un indicator normal, fiind mai slab (mai mare adica) decat al BRD dar mai bun decat al Bancii Transilvania sau Bancii Comerciale Carpatica. Din acest punct de vedere, daca BCR ar fi deja listata la bursa un pret de 7,65 euro ar fi unul plauzibil incadrandu-se aproximativ in media celorlalte banci.

Dar oficialii Erste Bank sunt optimisti in ceea ce priveste profitul bancii in urmatorii ani anuntand estimari de crestere a profitului cu 40% anual in urmatorii 3 ani sau chiar o triplare a profitului in 3 ani. Daca intradevar ar reusi aceasta performanta, pretul actiunii BCR ar putea fi semnificativ mai mare peste 3 ani intrucat cresterea profitului determina in general cresterea pretului actiunii cu procente destul de asemanatoare (teoretic pretul actiunii ar putea creste cu aproximativ aceiasi rata cu profitul insa privind realist nu cred ca va creste chiar la fel de tare intrucat valoarea activelor e putin probabil sa creasca foarte mult).

Am comparat bancile din punct de vedere a profitului, acum sa vedem o comparatie dupa valorile activelor. Activele actuale ale BCR sunt de aproximativ 10 miliarde de euro. La un numar de 790 milioane de actiuni si o valoarea a actiunii de 7,65 euro, capitalizarea BCR este de aproximativ 6 miliarde de euro. Prin comparatie, BRD are active de 6,4 miliarde de euro si o capitalizare bursiera de 3,8 miliarde de euro, iar Banca Transilvania active de 1,7 miliarde euro si o capitalizare bursiera de 1,16 miliarde euro. Se observa ca raportul dintre capitalizare si active in cazul BCR si BRD este aproximativ acelasi (0,59-0,6), iar la Banca Transilvania raportul este un pic mai mare (0,68). Si aceasta analiza dupa active ne arata ca pretul de 7,65 euro pare a fi un pret potrivit pentru o actiune BCR, incadrandu-se in media bancilor deja listate la BVB.

Stiu ca voi dezamagi multi detinatori de actiuni care spera ca actiunile BCR valoreaza 15-20 de euro sau mai mult, insa parerea mea personala este ca oferta Erste Bank este o oferta realista de pret raportat la profitul si activele actuale ale BCR. Daca banca va reusi sa-si creasca profitul in modul estimat, adica o triplare in urmatorii 3 ani, atunci valoarea actiunilor va creste cu siguranta, insa prefer sa nu ma bazez in estimarea pretului actual pe previziunile Erste Bank pe urmatorii 3 ani pentru ca este o perioada lunga si se pot schimba multe pana atunci pe piata bancara romaneasca (mai ales ca BCR va trece printr-o perioada de re-branding, selectare si pregatire a personalului, etc).

Tinand cont de alte mari cazuri mari de privatizare cum ar fi Otelul Galati, Petrom, BRD sau Dacia Pitesti observam ca toate aceste societati au avut profituri semnificativ mai mari dupa o anumita perioada dupa ce au fost privatizate, de aceea este plauzibil ca si in cazul BCR sa existe o crestere semnificativa a profitului in urmatorii ani. Ca urmare, pastrarea titlurilor BCR este o optiune interesanta, care insa presupune anumite riscuri cum ar fi lipsa de lichiditate pana in momentul in care BCR va fi listata la bursa (teoretic in maxim 3 ani de la privatizare) sau imposibilitatea de a participa la eventuale mariri de capital din lipsa de fonduri (de exemplu Erste ar putea sa faca o marire de capital de tipul la fiecare x actiuni detinute un actionar sa poata cumpara alte y actiuni la pret special, iar unii dintre cei care au actiuni de cateva zeci de mii de euro vor avea probleme in a veni cu alte cateva mii sau zeci de mii de euro pentru a cumpara actiuni, iar daca nu participa la majorarea de capital procentul lor de detinere se reduce).

In general eu sunt adeptul diminuarii gradului de risc prin diversificarea portofoliului, de aceea, daca as detine actiuni BCR solutia mea ar fi sa schimb jumatate din actiuni in actiuni Erste Bank cu o rata de 6 la 1 (o actiune Erste e 53,5 euro, deci ar veni aproximativ 9 euro per actiune BCR) iar cealalta jumatate as pastra actiuni BCR, asteptand listarea la bursa (sau oferta unui alt cumparator) si eventual un pret mai bun decat cel de 9 euro pe care l-as obtine schimband actiunile BCR cu cele Erste. Astfel mi-as asigura o minima lichiditate (actiunile Erste pot fi vandute peste un an) si as putea totodata sa obtin si un eventual pret mai bun la listarea BCR pentru cealalta jumatate de actiuni (desi la fel de bine pretul poate fi mai mic). Daca BCR nu va fi listata (trebuie sa luam in calcul si aceasta varianta), se vor obtine venituri destul de bune din dividendele acordate intrucat exista obligatia ca dividendele sa reprezinte cel putin 40% din profit, iar actiunile ar putea fi vandute si fara sa fie listate la bursa unor alti investitori interesati (insa lichiditatea ar avea de suferit).

Celelalte variante propuse de Erste Bank, cum ar fi vanzarea actiunilor la 6,5 euro, nu mi se par suficient de atractive, intrucat un schimb cu actiuni Erste Bank imi poate aduce intr-un an de zile un profit de 40-50% (Erste Bank ar putea sa creasca spre 60 de euro intr-un an de zile). Eventual, daca aveti nevoie de o parte din bani, puteti opta pentru varianta de a vinde jumatate la 7,65 euro si a schimba jumatate in actiuni Erste Bank. Este bine de tinut cont si de impozitul care trebuie platit catre stat in fiecare din situatii - vanzarea presupune plata unui impozit, schimbul de actiuni nu (dar se va plati impozit cand vor fi vandute actiunile Erste).

Oricum am lua lucrurile, oferta Erste Bank mi se pare o oferta decenta, realista ca pret, iar de aici incolo trebuie doar sa optati daca doriti bani cat mai repede pentru cheltuieli sau alte investitii sau preferati sa pastrati actiuni in speranta ca BCR si Erste Bank vor avea o evolutie buna in viitor pe piata romaneasca si cea internationala.

November 16th, 2006 5:44 am

De cand ai anticipat cu acuratete de 98% pretul de tranzactionare -in prima zi- pentru Transelectrica eu as urma la fix planul sugerat de creare a unui portofoliu mixt Erste-BCR. Excelent articol!

November 16th, 2006 4:20 pm

Mersi de aprecieri, in general sunt adeptul diminuarii riscurilor prin orice metode (dupa proverbul: “Nu-ti pune toate oualele in acelasi cos” :) ). Daca schimb jumi-juma, daca intra BCR la pret mare pe bursa ma bucur ca am pastrat jumatate, daca intra la pret mic ma bucur ca am schimbat jumatate in Erste. Asta pentru ca eu vad jumatatea plina a paharului, bineinteles ca daca vrei poti sa vezi si jumatatea goala si sa te gandesti ca nu trebuia sa schimbi jumatate in Erste daca intra BCR la pret mare. Insa calea de mjloc iti asigura in oricare din cazuri un randament bun, fara sa-ti asumi riscuri prea mari.

Mark
August 1st, 2008 4:50 pm

eeee, acum dupa atata timp, ce ar fi de comentat?
eu am 14800 de actiuni BCR, nu am schimbat si nu am vandut…
Daca le-as vinde acum, cat as putea sa iau pe actiune?

August 1st, 2008 5:24 pm

In momentul de fata cotatia tuturor actiunilor este destul de scazuta … inclusiv a Erste Bank sau a SIF-urilor care detin 30% din BCR. Deci nu cred ca e un moment foarte bun pentru a vinde actiuni BCR. Daca chiar vrei sa faci o estimare aproximativa, calculeaza in functie de pretul actiunii Erste Bank, dupa formula folosita la schimb, adica 6 actiuni BCR fac cat o actiune Erste. Actiunea Erste Bank e astazi 145.6 lei, deci o actiune BCR ar veni 24.26 lei. Este o estimare aproximativa si zic eu suficient de realista. Insa la lipsa de cumparatori din perioada asta nu sunt sigur ca vei gasi cumparator foarte usor, mai ales ca actiunile Bancii Transilvania sunt foarte ieftine si cine vrea sa investeasca in banci probabil ar prefera sa cumpere Banca Transilvania la pretul actual. Cel mai bine ar fi sa astepti pentru perioade mai bune.

Andreea
February 4th, 2010 10:08 pm

Buna seara,

De unde se pot achizitiona actiuni BCR, cat ar costa 1, daca vorbim de cantitati mici, aproximativ 10 bucati?
De asemenea, va rog sa imi spuneti si daca as putea cumpara eu pentru altcineva, deoarece as vrea sa le fac cadou cuiva, iar titularul lor sa fie altcineva.

Multumesc si astept raspunsul pe e-mail

*Nume
*Email
Website
Comentariu