Ce nu e in regula cu bancile romanesti (2)

Cred ca multi dintre voi, ca si mine dealtfel, aveti mai multe carduri la diverse banci. Ori facute de firmele unde ati fost angajati, ori facute de voi, ori facute “ca sa fie”. Pentru ca exista o practica a bancilor, cu adanci radacini in vremurile comuniste, de a solicita angajatilor sa realizeze un “plan” de carduri.

Indiferent ca persoana respectiva e contabil, informatician, ofiter de credite sau operator la ghiseu, unele banci (nu putine) le solicita sa gaseasca persoane care sa isi faca carduri. Este un mod al bancilor de a-si fura caciula singure, de aceea eu am refuzat cand o prietena m-a rugat sa-mi fac card pentru ca avea de indeplinit un plan “de productie”. De ce sa-mi fac un card pe care nu am de gand sa-l folosesc niciodata, iar prietena mea, angajata bancii, sa plateasca ea comisioanele si taxele lunare doar ca sa-mi fac acel card (cum mai facea si pentru alte persoane la care le facuse card). Mi s-a parut cel putin aberant ca sa fii nevoit sa faci asa ceva si mi-a creat o imagine foarte proasta despre managmentul acelei banci. Si nu e singura, la fel s-a intamplat si cu alte persoane pe care le stiam si lucrau in banca si la fel aud ca se intampla in multe alte cazuri.

Inteleg ca bancile au nevoie sa vanda, dar pentru asta exista oameni de marketing, nu pui o persoana de la contabilitate ca in timpul ei liber sa faca lobby pentru banca si sa caute clienti. E genul de atitudine care ma face sa nu ma duc la banca respectiva niciodata.

Sa zicem insa ca aveti totusi astfel de carduri pe care nu le folositi. Poate fi din cauza ca ati vrut sa “ajutati” un prieten angajat al unei banci sau poate a fost emis de firma unde ati fost angajat dar de unde intre timp v-ati mutat, etc. Multe carduri au optiune de descoperire de cont, care este activata uneori la semnarea contractului intre firma angajatoare si banca. La fel s-a intamplat in cazul meu, unde am primit la un momentdat un card BRD pentru plata salariului care avea o astfel de optiune de descoperire de cont. Nu am folosit niciodata descoperirea de cont si nici nu stiam macar despre ea (de fapt nici nu sunt convins ca era activata). In momentul in care am plecat din acea firma, mi-am scos ultimul salariu de pe card si intrucat era unul dintre cardurile care are o gramada de comisioane (la vizualizare sold, extras bani, etc) nu l-am mai folosit vreodata. Insa exista si un comision anual de administrare, care chiar daca cardul nu era folosit, se lua automat de pe card. Prima data cand l-au luat erau ceva bani ramasi in cont si au avut de unde, insa a doua oara nu au mai avut de unde sa ia banii. Solutia bancii? Mi-au acordat un credit (descoperire de cont) si si-au luat banii din acel credit. Bineinteles asta fara sa fiu instiintat. In schimb au inceput sa-mi trimita dupa vreo 2 luni scrisori ca le sunt dator cu 50.000 de lei si ca ma vor introduce in baza de date a rau-platnicilor, etc. Intrucat scrisoarea venea pe adresa pe care o aveam cand eram angajat la firma precedenta, a ajuns la mine cu ceva intarziere. In momentul in care am primit-o, m-am dus direct la banca, le-am dat cei 50.000 si le-am returnat cardul, iar de atunci nu am mai apelat la serviciile lor pentru alte carduri, depozite sau credite. Nici in ziua de astazi nu stiu daca m-au introdus in baza de date a rau-platnicilor pentru cei 50.000 de lei, dar e foarte posibil sa o fi facut. Asta inseamna ca in momentul in care as dori sa iau un credit de la orice banca, banca m-ar putea refuza pentru ca figurez in baza de date a rau-platnicilor, unde nu se face diferenta intre o datorie de 50.000 returnata cu o intarziere de 2-3 luni (si pentru care am platit si dobanda) si o datorie de cateva sute de milioane care nu a fost returnata niciodata.

Multa vreme am avut o parere foarte proasta despre BRD, probabil si din cauza acestui card, care pe langa ca avea tot felul de comisioane mi-a mai produs si surpriza cu descoperirea de cont nesolicitata. Eu pot sa va zic ca sunt genul de om care nu intarziu sa-mi platesc facturile, ratele la credit, etc decat accidental (cum a fost si acest caz) insa pentru acest lucru e foarte posibil ca ei sa fi pierdut un client sau chiar mai multi, pentru ca impresiile negative circula foarte usor. Bancile trebuie sa inteleaga ca nu isi pot permite luxul de a pierde clienti pentru datorii de 50.000 de care ei nici nu stiu si pe care le mai si returneaza cu tot cu dobanda. Pentru ca in Romania sunt mult prea multe banci, iar din aceastea vor ramane maxim jumatate in cativa ani.

Am inceput intre timp sa-mi imbunatatesc imaginea despre BRD, am vazut ca se straduie pe ici pe colo sa aiba servicii performante, am mai interactionat cu ei la chestiuni de schimb valutar, transfer bani, etc. Nu cred ca e o banca rea si sunt convins ca multe altele fac la fel ca ei in aceste cazuri. Insa in momentul in care apare o concurenta serioasa, care stie cum sa trateze un client, vor pica pe capete daca nu isi schimba atitudinea. Sper totusi ca se vor trezi la timp.

Mai multe despre problemele bancilor romanesti puteti citi in partea intai.

June 16th, 2006 9:02 pm

Un sistem bancar echilibrat foloseste economile persoanelor fizice pentru credite acordate majoritar, persoanelor juridice.
Uzanta este ca, pe ansamblu, sa ai plus la persoane fizice si minus la persoane juridice.
Bancile romanesti (aproape toate in proprietate straina) nu sunt interesate acum de depunatorii romani si se orienteaza catre refinantarea din surse externe. Totodata lipsa de interes pentru creditarea companiilor romanesti determina exacerbarea bataliei pentru creditele acordate persoanelor fizice.
Acest fapt contribuie si el la dezechilibrul balantei de plati.

Paraschiv Victor
June 22nd, 2006 12:34 am

Eu cred ca sunt interesate insa societatile juridice nu mai sunt interesate sa isi plaseze banii in depozite bancare cu o dobanda derizorie (5-7%/an) dupa ce au fost invatzate cu numere cu 2 cifre.
Pe de alta parte cred ca bancilor le este mult mai comod sa acorde credite de consum/nevoi personale/vacante etc persoanelor fizice pentru ca implica riscuri mai mici iar piata romaneasca are un potential serios in acest segment de piata.

Nebunia asta generala cu cardurile cred ca este generata de proasta impresie a bancilor ca un numar mai mare de carduri emise inseamna neaparat un numar mai mare de operatiuni (si implicit de comisioane percepute) derulate.

*Nume
*Email
Website
Comentariu