Ce ascunde dobanda de 20% la depozite

Bank Leumi a lansat un depozit cu o dobanda spectaculoasa, cel putin la prima privire: 20% dobanda anuala pentru depozitele cu termen de o luna. Desigur ca in spatele acestui depozit se afla mai mult decat pare la prima privire, pentru ca nici o banca nu ar oferi o asemenea dobanda intrucat bancile se pot finanta cu dobanzi mult mai mici din alte parti (chiar si de la alte banci), deci oferirea unei dobanzi de 20% clientilor pare irationala.

Si totusi, banca chiar ofera dobanda de 20% (impozabila desigur) clientilor care isi deschid un depozit cu termen de o luna. Exista insa cateva conditii, care transforma acest depozit mai mult intr-o metoda (posibil eficienta) de marketing a bancii decat intr-o metoda miraculoasa de economisire. Conditiile sunt urmatoarele: suma depusa trebuie sa fie intre 1.000 si 5.000 de lei, iar la scadenta (adica dupa prima luna) depozitul nu mai poate fi prelungit cu acelasi tip de depozit. In schimb, clientul este obligat sa aleaga un alt tip de depozit (de obicei de minim 6 luni) oferit de banca (cu dobanzi “normale” intre 9 si 11,5%) sau deschiderea unui cont curent cu dobanda de 6,75%.

In concluzie, daca un client deschide un astfel de depozit cu dobanda de 20%, acest depozit va avea scadenta dupa prima luna fara a putea fi prelungit, iar banca va trebui sa plateasca o dobanda de maxim 84 lei intrucat suma maxima pentru un astfel de depozit este de 5.000 de lei (am considerat a 12-a parte din dobanda anuala de 20%). In cazul in care clientul a depus 5.000 de lei, dupa prima luna va avea aproximativ 5070 lei (am scazut impozitul) pe care insa va trebui sa ii depuna intr-un nou depozit “obisnuit” la termen (deci unul cu dobanda normala) sau intr-un cont curent cu dobanda de 6,75%. Presupunand ca banii vor fi depusi intr-un depozit cu termen de 6 luni si dobanda de 11,5%, clientul va tine banii in conturile bancii cel putin 7 luni, iar dobanda anualizata pe care o va primi de fapt pentru cele 7 luni va fi de aproximativ 12,7% (minus impozit). In cazul in care depozitul al doilea pe care il alege clientul este pe 12 luni, dobanda anualizata devine 12,15%. De fapt clientul beneficiaza doar de o luna de dobanda ridicata si pentru o suma de maxim 5.000 de lei, castigul lui real fiind de aproximativ 30 de lei fata de cat ar fi castigat in urma depunerii banilor intr-un depozit obisnuit. Desigur ca 30 de lei in plus nu reprezinta un venit spectaculos si in nici un caz ceva la care sa ne asteptam de la o dobanda asa zis de 20%, insa este mai bun decat nimic (eventual se pot face mai multe depozite de acest tip). Iar pentru banca este un cost minor pe care il plateste in speranta atragerii de clienti noi, impresionati de nivelul dobanzii (in general atragerea unui client nou costa mult mai mult decat 30 de lei).

July 23rd, 2013 7:05 am

Un articol interesant despre ceva ce la banca nu iti spune cand decizi sa accesezi creditul

July 23rd, 2013 7:06 am

La banca nu spune atatea cand decizi sa deschizi un depozit bancar. Este un articol foarte util.

credito locali
August 1st, 2017 5:41 pm

CREDIT PENTRU TOATE REGIUNILE DIN ȘI ROMÂNIA ITALIA.

Ai nevoie de orice tip de credit? Dacă da, atunci contactati-ne azi pentru un împrumut rapid până la 90.000 euro la o rată a dobânzii de 3%, pentru o perioadă determinată.

Contact e-mail: offertafinanzaprestito@gmail.com
Contact call: 0039 091 813 3207
Contact: 0022 966 236 144

Multumesc si mult noroc la toate de tine.

*Nume
*Email
Website
Comentariu