Cardul de credit - Pro si contra

Cardul de credit a fost gandit de banci pentru a fi un instrument foarte comod prin intermediul caruia sa ne putem imprumuta cand avem nevoie. Dar, dupa cum am mai zis in cateva articole, comoditatea se plateste. Cum? Prin dobanzi si comisioane ridicate, bineinteles.

Aveti grija la perioadele de gratie pe care le au majoritatea cardurilor de credit (perioade de 30-55 zile in care nu vi se percepe dobanda pentru banii imprumutati) si folositi-le in favoarea dumneavoastra. Trebuie sa fiti foarte bine organizat si controlat ca sa puteti sa returnati banii imprumutati in perioada de gratie. Daca nu reusiti sa returnati banii la timp veti plati o dobanda intre 20 si 30%, iar daca depasiti si perioada in care ar trebui returnati rata minima lunara veti plati chiar si pana la 40% sau comision de nerambursare de 5%!

Deci in primul rand trebuie sa intelegeti ca daca optati pentru un card de credit si luati imprumut, este recomandat sa fiti foarte “disciplinat” la returnarea ratelor lunare, altfel veti plati si comisioane si dobanzi de 3-4 ori mai mari decat pentru un credit obisnuit.

Chiar si cei care pot respecta perioada de gratie pe care o au mare parte a cardurilor si returneaza tot timpul banii inaintea expirarii acestei perioade, daca vor lua credit cash de la bancomat vor plati comisioane de eliberare cash de 0.5-1% (sau chiar mai mari). Astfel, daca strategia dumneavoastra este de a ridica bani lunar credit si a-i returna inapoi inaintea expirarii perioadei de gratie, veti plati totusi comisionul de ridicare, sa zicem de 1%, si daca veti face in fiecare luna aceiasi operatie veti plati acest comision de 12 ori pe an, ceea ce va aduce la o dobanda de 12% anuala - si asta fara sa intrati efectiv in perioada in care vi se ia dobanda (si daca nu faceti operatia de 12 ori pe an, 1% pe luna este tot echivalentul a 12% anual).
O strategie buna de a va imprumuta ieftin cu ajutorul cardului de credit este urmatoarea: faceti cumparaturi de o anumita suma pe care le platiti cu cardul (comisionul va fi 0) si depuneti banii inapoi inaintea expirarii perioadei de gratie. A doua zi dupa ce ati depus banii puteti din nou sa faceti cumparaturi si tot asa. Singurele comisioane pe care le veti plati in acest mod sunt cele fixe de administrare anuala a cardului, deschiderea contului, analiza pentru emiterea cardului care sunt destul de mici. Practic facand acest lucru luna de luna, in mod real obtineti maxim un venit lunar in avans (daca cheltuiti mai mult decat castigati lunar constant nu veti putea acoperi urmatoarea luna banii).

Concluzia mea este urmatoarea: daca va faceti un card de credit, fiti disciplinat in folosirea lui si nu intrati decat in mod exceptional in perioada in care vi se ia dobanda pentru creditul luat pentru ca in general veti plati dobanzi de 2-3 ori mai mari decat pentru un credit obisnuit. In general incercati sa aplicati metoda de plata cu cardul la comercianti si returnarea banilor inainte de expirarea perioadei de gratie, care aplicata constant va va oferi pana la un salar lunar in avans. Daca vreti un imprumut pe o perioada mai lunga, nici nu va ganditi sa il luati de pe cardul de credit - alegeti un credit obisnuit de consum - veti iesi mult mai ieftin si cu dobanzile si si cu mai putine comisioane. Nu fiti comozi - comoditatea se plateste

*Nume
*Email
Website
Comentariu