BNR reduce dobanda la 7,5%

Consiliul de Administratie a Bancii Nationale a Romaniei a luat ieri hotararea de a reduce pentru a doua oara in acest an rata dobanzii de politica monetara, de aceasta data de la 8% la 7,5%. Acest lucru vine in contextul in care rata anuala a inflatiei calculata la sfarsitul lunii februarie a fost de 3,8%, un nou record postdecembrist.

Reducerea dobanzii este mai mult o chestiune de imagine si de apropiere a ratei acesteia de realitatile pietei, intrucat dobanzile efectiv oferite de BNR bancilor pentru banii depozitati erau oricum mai mici de 8%. Semnalul transmis de BNR vrea sa reflecte faptul ca inflatia este in scadere si in consecinta si dobanzile trebuie sa scada, inclusiv la credite si depozite. Pentru investitorii straini pe piata financiar-bancara din Romania ar putea fi un semnal usor negativ care sa-i determine pe unii sa isi transforme depozitele din lei in valuta, ceea ce ar putea duce la vanzari mai mari de lei in perioada urmatoare si cumparari de valuta, lucru care ar putea determina o usoara depreciere a leului.

Desi pe pietele internationale schimbarea dobanzii de interventie pentru valutele importante are efecte vizibile in cursul valutar, la noi nu cred ca va avea efecte importante intrucat leul este inca atractiv, atat ca dobanda cat si ca rata de apreciere fata de valutele forte.

*Nume
*Email
Website
Comentariu