BNR da liber la valuta

In urma cu aproximativ un an de zile, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a luat o masura de reducere a creditarii in valuta impunand un plafon maxim de creditare in valuta la 300% din fondurile proprii ale bancii respective.

Desi bancile care stateau mai bine cu capitalul nu au avut probleme majore din cauza acestei masuri, alte banci au fost nevoite sa-si diminueze serios numarul si sumele creditelor in valuta acordate, acest lucru afectand in mod special clientii persoane fizice intrucat pentru firme au fost lasate anumite portite. Deasemenea, intrucat oferta pentru credite in valuta a fost mai mica, dobanzile reale nu si-au mai continuat trendul scazator, iar bancile care au scazut dobanzile au compensat cu noi comisioane.

La rate medii ale dobanzii efective de 10-12% in euro, bancile romanesti par a nu fi deloc pregatite pentru posibila concurenta a bancilor straine care vor avea dreptul sa intre pe piata romaneasca foarte usor dupa 1 ianuarie 2007. Tocmai de aceea BNR a decis sa scoata aceasta limitare a plafonului maxim a creditelor in valuta de la 1 ianuarie 2007, pentru a nu dezavantaja bancile romanesti in fata celor straine.

Masura BNR a dat roade intr-o oarecare masura, ponderea creditelor in valuta scazand intr-un an de la 60 la 47% din totalul creditelor neguvernamentale. Oricum, mai sunt in vigoare alte masuri de limitare a creditului in valuta de tipul celei care prevede rezerve minime obligatorii de 40% din valoarea sumelor atrase in valuta.

In cadrul aceleiasi sedinte a Consiliului de Administratie BNR s-a mai decis si pastrarea dobanzii de interventie la 8,75% pentru a cincea luna consecutiv, desi unii analisti se asteptau la o scadere a dobanzii de interventie intrucat inflatia pe ultimele 12 luni este de aproximativ 5%.

*Nume
*Email
Website
Comentariu