BNR da liber la credite

Banca Nationala a Romaniei nu va mai impune bancilor reguli legate de avansul si valoarea maxima a ratei la acordarea creditelor, lasand bancile sa-si stabileasca propriile reguli. Singura cerinta a BNR este ca fiecare banca sa-i aduca la cunostinta setul de reguli stabilite.

Daca pana acum valoarea maxima a unei rate nu putea fi mai mare de 30% din totalul veniturilor (35% pentru creditele ipotecare), iar in cazul creditelor ipotecare se cerea un avans de minim 25%, de-acum incolo aceste reguli nu mai sunt impuse de BNR si bancile vor putea stabili singure daca vor mai cere avans sau nu si cat va fi ponderea maxima a ratei raportat la veniturile solicitantului de credit. Este de asteptat ca bancile sa mareasca procentul cat poate reprezenta rata lunara raportat la venituri, insa se va tine cont cel mai probabil si de marimea veniturilor. Analistii se astepta ca pentru cei cu venituri mari ponderea maxima a ratei sa creasca spre 60%, iar pentru cei cu venituri mici sa ramana la nivelul de 30-40%. Practic cel mai plauzibil este ca la calcularea ratei maxime lunare pentru un client se va scadea din venituri o suma reprezentand cheltuielile medii lunare. Astel, la cei cu venituri mici aceste cheltuieli vor reprezenta o mare parte din veniturile lor lunare si pentru o posibila rata vor ramane bani mai putini, iar la cei cu venituri mari acest cost va fi o mica parte din venituri, acestia avand posibilitatea de a avea rate semnificativ mai mari.

In cele din urma, concurenta si disponibilitatea bancilor pentru acordarea creditelor vor fi factori determinanti in stabilirea politicii bancilor legate de credite, insa cel mai probabil nivelul ratei maxime raportat la venituri va creste pentru toata lumea.

*Nume
*Email
Website
Comentariu