BNR creste dobanda pe fondul cresterii inflatiei

Ieri a avut loc ultima sedinta din acest an a Consiliului de Administratie al BNR (Banca Nationala a Romaniei), in cadrul careia s-a decis majorarea dobanzii de referinta de la 7% la 7,5%. Acest lucru s-a datorat in primul rand intrarii inflatiei pe o tendinta crescatoare, favorizata de seceta din acest an. Un alt motiv pentru aceasta crestere este si deficitul mare de cont curent.

Legat de evolutia inflatiei, BNR admite ca este foarte probabil ca tinta de inflatie din acest an (4% cu o marja de +/- 1%) sa nu fie indeplinita. Seceta, cresterea salariilor, cresterea cheltuielilor bugetare pe sfarsit de an si evolutiile incerte ale cursului valutar vor face ca probabil inflatia sa depaseasca pragul de 5%.

November 12th, 2007 5:35 pm

A inceput un mic bulgare sa se rostogoleasca.
Cred ca primul care ajuta bulgarasul e deficitul bugetar, poate secund este climate change-ul, tert este pretul petrolului , al patrulea e ce se intampla pe piata creditului in SUA, apoi -la noi este- bursa care a luat-o in jos si ce urmeaza e avalansa

November 13th, 2007 12:08 am

Pai bursa a luat-o in jos din cauza primilor 4 factori :)

ixarescu mugurel
March 18th, 2008 2:31 pm

Ma declar neputincios , incapabil sa explic degringolada mediului financiar in general si a cursului valutar in special, intr-o economie cu crestere sustinuta.
Sunt confuz, nu inteleg cum criza dolarului influenteaza stabilitatea financiara a economiei romanesti, bazata in proportie de 90% pe tranzactii in Euro si nu stiu cum reusesc cativa speculatori rataciti prin Romania sa se joace zilnic dupa bunul plac cu Bursa si cursul nostru valutar.
Trebuie sa-mi fac o delegatie la Bulgarii astia sa iau niste lectii de stabilitate economica.

Mugurel

March 18th, 2008 8:01 pm

Cresterea economica nu are legatura atat de directa cu cursul valutar. Cursul este stabilit speculativ … daca exista mai multi vanzatori de lei decat cumparatori atunci leul scade. Din moment ce strainii panicati de situatia internationala ies si din investitiile din Romania atunci ei trebuie sa vanda lei si sa cumpere valuta, deci apare o inflatie de lei.

April 19th, 2008 7:38 am

Ok. De ce anume ar iesi investitorii fix din Romania, care este piata est-europeana in dezvoltare, deci cu posibilitati de crestere economica buna, tocmai acum? Sunt de acord cu Mugurel. Cresterea economica reala nu ar trebui sa aiba nicio legatura cu cea nominala. A spune ca criza dolarului influenteaza major economia romaneasca, atunci cand restul Europei reuseste sa aiba o pozitie stabila in ciuda crizei din America (Asia este intr-adevar ceva mai influentata), nu este justificat. In plus, piata financiara din Romania nu este inca dezvoltata, deci nu ar trebui 1. sa fie influentata atat de puternic de USA si 2. sa aiba puterea sa influentele, la randul ei, economia romana. In opinia mea, cauza directa a cresterii inflatiei in Romania este mai degraba o politica monetara subreda nationala, decat o problema cu radacini in plan international.

April 19th, 2008 9:49 pm

@Nessa
Pentru ca li se pare o piata prea riscanta. Nu doar Romania, ci si alte piete emergente. Iar faptul ca sume mai mari au iesit de pe bursa decat au intrat in ultima vreme din partea strainilor nu e o speculatie de-a mea ci e un lucru cunoscut (se fac statistici cu asa ceva). Asta nu inseamna ca sunt deacord cu cei care fac asta, mie personal oricum mi se pare ca Romania e un loc mult mai bun pentru investitii decat Statele Unite - daca ne referim la investitii in afaceri. Bursa in schimb e mult mai slab dezvoltata la noi si mult mai usor de manipulat. In SUA ai instrumente bursiere mult mai avansate care te pot ajuta sa castigi bani si pe o piata in scadere. Si la noi exista, insa nu exista o lichiditate serioasa pe astfel de instrumente. Sa faci hedging la noi cu sume mari e un chin pentru ca piata de la Sibiu e destul de slab dezvoltata, multe actiuni importante nu sunt lichide aproape deloc pe Sibiu, derivatele pe dolar-leu aproape ca nu se tranzactioneaza deloc, etc. La noi a iesit Patriciu acum vreo luna si a zis ca nu are incredere in bursa romaneasca si a doua zi a scazut 7%. Iti trebuie ceva mai mult tupeu sa investesti pe bursa din Romania decat pe cea din SUA, e drept ca si cresterile sunt in medie mai mari. Si atunci probabil ca unii investitori straini au preferat sa riste mai putin, preferand profituri mai mici dar mai sigure. Uita-te la fondurile noastre de investitii in actiuni, toate sunt pe scadere anul asta. Si vorba aia, acolo sunt cei mai tari specialisti in domeniu (cel putin teoretic :) ).

Inflatia eu zic ca e datorata cresterilor prea mari de salarii (cresti salariile trebuie sa cresti si pretul produselor/serviciilor), pretului petrolului/gazului, secetei de anul trecut, nu prea are treaba cu situatia din SUA. Politica monetara a Romaniei mi se pare ok, eu zic ca BNR reuseste destul de bine sa mentina echilibrul tinand cont de cate presiuni exista.

*Nume
*Email
Website
Comentariu