Bancile au avut un profit record pe 2007

In timp ce bancile straine se confrunta cu probleme majore, fie din cauza creditelor neperformante (bancile americane in mod special), fie cu pierderi masive din operatiuni bursiere (vezi cazul Societe Generale), la noi in tara profitul net estimat pe anul trecut este de 825 de milioane de euro. Cresterea fata de 2006 este spectaculoasa, profitul fiind mai mare cu aproximativ 200 de milioane decat cu un an in urma.

Motivul principal al acestor cresteri este cresterea puternica a activelor bancare, reprezentate majoritar de creditele acordate. Relaxarea conditiilor de creditare a fost “motorul” principal al acestor cresteri, dar nu trebuie neglijat nici ritmul alert de dezvoltare al bancilor, care au deschis anul trecut inca 1.080 de puncte de lucru. Desi inca nu exista date finale oficiale intrucat bancile nu si-au prezentat situatiile anuale, se pare ca si in clasamentul primelor zece banci dupa active au avut loc schimbari destul de multe, chiar daca nu la nivelul primelor trei pozitii, unde BCR, BRD si Raiffeisen detin in continuare suprematia. Banca Transilvania se pare ca a urcat pe locul 4, depasind Unicredit-Tiriac care a coborat pana pe 6, fiind depasita si de Bancpost. Desi la un momentdat (sfarsitul trimestrului 3) a dat impresia ca va urca spectaculos pana pe locul 4, Alphabank se pare ca se va multumi cu locul 7, urmata de Volksbank care a urcat de pe 11 pe 8, dublandu-si totodata cota de piata fata de 2006. CEC-ul si ING Bank incheie plutonul primelor zece banci in functie de valoarea activelor.

O sa fie interesant de vazut ce evolutie va avea piata bancara in 2008, un an care pare a fi destul de greu pentru bancile din intreaga lume (desi personal nu cred ca bancile romanesti vor fi afectate prea tare de acest lucru). Singura “certitudine” pentru mine este ca bancile (cel putin cele mari internationale) vor deveni tot mai precaute la acordarea creditelor, pentru a nu ajunge la pierderi uriase in perioade de criza, lucru ”reusit” de cateva banci americane anul trecut.

April 19th, 2008 7:27 am

Bancile din Romania au performante pentru ca au strict caracter comercial. Si bancile comerciale din US au profituri in limitele normale - nu cu mult sub S&P 500; bancile de investitii, insa, sunt cele cu probleme - iar in Romania, bancile de investitii aproape ca nu exista.

*Nume
*Email
Website
Comentariu