Au aparut si creditele in yeni!

Profitand de existenta unor monede cu dobanzi internationale foarte scazute, bancile introduc credite cu dobanzi din ce in ce mai mici. Dupa creditele in franci elvetieni, noua descoperire pare a fi creditul in yeni japonezi!

Banca Romaneasca ofera credite atat in yeni cat si in franci elvetieni, pe langa clasicul credit in euro. Dobanda pe primul an la creditul in yeni este de 3,5%, iar la creditul in franci elvetieni de 4,5%. Si dobanda la euro este destul de mica: 5,9%, la limita inferioara a pietei bancare (aceiasi ca si la Alphabank si Volksbank).

Pentru aceste credite nu se percepe comision de acordare, iar asigurarile de viata, imobil sunt oferite gratuit. In schimb exista un comision lunar de “monitorizare” a creditului de 0,1% pentru euro si 0,2% pentru celelalte valute calculat la valoarea aprobata a creditului (de aici eu inteleg ca acel comision nu scade odata cu plata creditului ci este fix ceea ce inseamna ca la un credit in yeni sau franci elvetieni pe 20 de ani veti plati doar comision de monitorizare 0,2 x 12 x 20 = 48%!!!).

In ultima vreme tot mai multe banci au introdus comisioane lunare sau anuale, care maresc semnificativ dobanda reala. Deasemenea trebuie sa fiti atenti la dobanda oferita intrucat o alta practica curenta a bancilor este specificarea unei dobanzi foarte mici dar valabila doar pe primul an sau primii ani. In aceste cazuri este bine sa lamuriti foarte clar cu ofiterul de credite cat va fi dobanda dupa perioada initiala (eu am avut surpriza sa aflu de la un ofiter de credite ca nu se stie cat va fi dobanda dupa perioada initiala, ea nedepinzand de dobanda internationala cum m-as fi asteptat ci de “viitoarea politica a bancii” - ceea ce inseamna ca se poate dubla, tripla, etc dupa bunul plac al bancii). Daca nu gasiti un credit cu dobanda fixa convenabila incercati sa gasiti unul cu dobanda variabila dar care sa varieze preferabil in functie de dobanda internationala si nu de politica viitoare a bancii respective - desi teoretic bancile ar trebui pe viitor sa aiba politici mai favorabile clientilor, adica dobanzi mai mici, insa eu personal prefer sa ma supun riscului de crestere a dobanzii internationale decat politicii viitoare a bancii.

October 15th, 2006 1:38 am

Excelenta ideea cu creditul in Yeni si cu cel in franci elvetieni.
Ma intreb care ar fi dobanda care ar plati-o un intreprinzator roman -in franci elevetieni unei banci elvetiene- daca initial ar inmatricula o firma in Elvetia prin care sa-si opereze afacerea din Romania (in sistem holding) ? Chiar am postat azi pe blogul meu un articol pe tema cum Rompetrol a evitat dobanzile mari ale bancilor romane.

October 18th, 2006 3:49 pm

Dupa intrarea in UE, posibil sa nu mai fie nevoie de inmatriculat firme prin alte parti, din cate am citit se vor putea lua credite direct de la bancile din strainatate. E interesant ce vor face bancile noastre.

October 19th, 2006 5:57 am

Teoretic poti lua credite si acum de la banci din VestEuropa sau de oriunde din lume. Problema e de istoria relatiei tale cu banca respectiva, adica de ce credibilitate ai tu ca firma in ochii acelui bancher.

*Nume
*Email
Website
Comentariu