Anunturile BCR duc actiunile SIF la noi maxime

Cele cinci societati de investitii financiare, mai cunoscute cu numele de SIF-uri, sunt actionari importanti la BCR, detinand fiecare cate 6 procente din actiunile BCR (SIF Oltenia are o idee mai mult, adica 6,12%), deci 30,12% impreuna. 

Intrucat actiunile BCR nu au fost cotate la bursa pana acum, era greu de evaluat care este valoarea lor adevarata. Acesta a fost si unul dintre motivele principale pentru care SIF-urile au fost subevaluate timp indelungat, intrucat in urma cu cativa ani nimeni nu se astepta ca pentru o actiune BCR a carei valoare nominala este 1 RON sa se ofere 7,65 euro (cat a oferit Erste Bank pe ele statului roman). Cresterea SIF-urilor din ultimii ani a fost influentata puternic de anunturile de privatizare a BCR, iar de cand s-a aflat pretul oferit pe o actiune BCR ele au crescut spectaculos.

O vreme dupa semnarea contractului de privatizare unii au fost ingrijorati ca BCR nu va fi listat la bursa si ca Erste va face mariri de capital la care SIF-urile nu ar fi putut participa, ceea ce a facut actiunile SIF sa aiba cateva luni mai slabe. Insa anunturile Erste Bank din ultimele zile, si anume oferta foarte buna pentru angajati si anuntarea listarii la Bursa de la Bucuresti anul viitor, au facut ca actiunile SIF sa inregistreze noi recorduri (chiar a doua zi dupa anunturi au crescut cu 6%).

Pe piata se speculeaza ca Erste Bank va face o oferta asemanatoare SIF-urilor cu cea facuta angajatilor, iar SIF-urile ar putea fi chiar mai interesate de un schimb de actiuni BCR cu actiuni Erste decat de incasarea banilor pe actiuni intrucat le-ar fi destul de greu sa plaseze pe piata sume asa de mari de bani (sau o oferta partiala - schimb de actiuni plus cash). Poate ca faptul ca SIF-urile au anuntat ca sunt interesate de privatizarea Antibiotice Iasi (impreuna cu SSIF Broker Cluj) nu este o coincidenta, gandindu-se de pe acum cum sa plaseze banii luati pe o parte din actiunile BCR.

Daca SIF-urile vor primi o oferta asemanatoare cu cea facuta angajatilor, o actiune SIF Moldova, care acum este 3,2 RON, ar avea o valoare teoretica de aproximativ 4,7 RON (considerand procentul cu care ar creste valoarea activelor per actiune).

Deci, in functie de politica BCR-Erste, s-ar putea ca SIF-urile sa isi continue cresterea spectaculoasa.

*Nume
*Email
Website
Comentariu