A inceput scaderea dobanzilor la creditele in lei

In ultima vreme se vorbeste tot mai des despre scaderi ale dobanzilor la credite, insa prea putin s-au vazut efecte si in piata. O miscare notabila este cea a Volksbank, care a venit cu un credit ipotecar in lei cu o dobanda de 5,95% pe an, insa oferta este promotionala, ea expirand in 28 februarie. Exista si un comision lunar de risc, aplicabil la sold, de 0,2%, ceea ce adauga teoretic la dobanda inca 2,4% pe an, adica dobanda teoretica este de 8,35% (aceasta este o aproximare, in realitate cifra difera subtil de aceasta valoare). Comisionul minim de analiza dosar si evaluare imobil este de 450 RON.

O oferta interesanta vina din partea Bancii Transilvania, care tocmai a anuntat lansarea unui credit ipotecar in lei cu o dobanda anuala de 6,5%. Desi dobanda este mai mare ca cea de la Volksbank, comisionul lunar de gestiune este de 0,1% (aplicabil la sold), ceea ce face ca dobanda finala aproximativa rezultata din dobanda plus comision lunar sa fie de 7,7%, ceva mai buna ca cea de la Volksbank. Comisionul de acordare este 2% din valoarea creditului, dar nu mai mic de 600 RON. Dobanda de 6,5% este fixa in primii 3 ani, apoi fiind calculata in functie de dobanda pietei in RON.

Ambele banci ofera aceste credite pe o perioada de maxim 30 de ani si solicita existenta unui avans de 25% din valoarea imobilului. Ofertele sunt cu atat mai interesante cu cat DAE (dobanda anuala efectiva) in cazul ambelor credite este sub dobanda de referinta BNR de 8,75%, adica in jur de 7,9% in cazul Bancii Transilvania si 8,4% in cazul Volksbank.

February 6th, 2007 12:47 am

Asta mai inseamna ca aceste 2 banci au ajuns la concluzia ca dobanda de referinta a BNR se va inscrie pe un trend descrescator si ca va ajunge in cel mult un an pe la 7.5%…

February 6th, 2007 2:52 am

Pai cred ca toate bancile sunt constiente ca dobanda BNR nu mai poate sta mult la nivelul actual de 8,75%. Mie greu sa inteleg oricum de ce mai mentine BNR dobanda asa de sus. Leul oricum e prea puternic in ultima vreme … adica la cat de puternic a fost in ultimii ani, sa iei un credit in lei era cea mai proasta investitie posibila (mai ales cu dobanzi de 25%). Cred ca BNR ar trebui sa dea un semnal clar ca vrea dobanzi mai mici la creditele in lei, insa cat timp mentine dobanda la 8,75% ….

February 14th, 2007 4:38 pm

eu nu vad la Transilvania unde are acest credit de 6,5%

iata oferta lor la ipotecar:
http://www.bancatransilvania.ro/index/102.html

February 14th, 2007 5:26 pm

Aici ai link http://www.bancatransilvania.ro/index/394.html Ei ii zic imobiliar desi presupune si ipoteca :)

*Nume
*Email
Website
Comentariu