RCA-ul extins din 2007 pentru intreg teritoriul UE

Asigurarea auto obligatorie, mai bine cunoscuta dupa termenul de RCA, va avea o valabilitate extinsa incepand cu 1 ianuarie 2007 pentru intreg teritoriul Uniunii Europene, Elvetiei, Norvegiei, Lichtenstein-ului si Islandei. La ora actuala, la iesirea cu automobilul din tara este nevoie de o asigurare suplimentara (Cartea Verde) intrucat valoarea maxima a daunelor acoperite de RCA-ul actual este inferioara valorii minime acceptate in UE.

Incepand insa cu 1 ianuarie, limita de raspundere a asigurarii auto obligatorii nu va putea fi mai mica de 100.000 de euro pentru daune materiale si 350.000 de euro pentru vatamare corporala. Odata cu adoptarea acestor decizii RCA-ul isi va extinde valabilitatea si in tarile mai sus mentionate, nemaifiind necesara o asigurare suplimentara.

Ca urmare a cresterii limitei de raspundere pentru a se incadra in normele europene, primul efect resimitit pe piata este scumpirea semnificativa a politei RCA (in general s-a scumpit cu aproximativ 150%). Cei care si-au reinnoit politele in ultimele luni platesc deja polite mai mari intrucat asigurarea minima (care este de 6 luni) deja presupune plata politei pe cateva luni din 2007, care sunt semnificativ mai scumpe. Pretul se calculeaza in functie de perioada ramasa din acest an si perioada acoperita din anul urmator. Totusi, exista diferente mari de preturi intre companiile de asigurari, de aceea e preferabil sa analizati mai multe oferte inainte de a face asigurarea RCA (mai ales ca asigurarea nu este pentru dumneavoastra ci pentru cel/cei cu care ati putea fi implicati intr-un eventual accident).

*Nume
*Email
Website
Comentariu