Managementul riscului

Ce e ciudat la o asigurare e ca investesti niste bani dar speri ca firma de asigurari sa nu fie nevoita sa-ti dea vreodata nimic inapoi (cu exceptia asigurarilor de pensie). Asigurari CASCO, imobiliare, de sanatate, de viata: la toate speram ca sa nu ajungem in situatia in care compania de asigurari sa ne plateasca daune. Deci teoretic speram ca acesti bani sunt dati fara a primi niciodata nimic inapoi si totusi … eu zic ca e bine sa dam acesti bani in multe situatii. Pentru ca pentru acei bani compania respectiva preia niste riscuri si ne poate reduce stress-ul.

De exemplu eu imi las mult mai linistit masina intr-o parcare cateva ore daca stiu ca e asigurata antifurt sau la accidente. Sau plec de acasa in concediu linistit chiar daca stiu ca e posibil ca vecinul de deasupra sa ma inunde sau doamne fereste sa-i explodeze la un vecin centrala termica. La urma urmei apartamentul e cel mai important bun al meu si daca s-ar intampla ceva care sa-l deterioreze vreau sa stiu ca voi putea sa-mi iau alt apartament fara sa fiu nevoit sa fac rost peste noapte de 40-50.000 de euro. Si atunci mi se pare normal sa dau aproximativ 100-150 RON pe an pentru a transfera riscul catre o companie de asigurari chiar daca riscul este foarte mic.

Cred ca nu are rost sa dau exemplul celor carora le-au fost inundate casele anul trecut sau a celor carora le-au luat foc sau explodat apartamentele din cauza unor neglijente a lor, vecinilor sau a companiilor de utilitati (cazuri care le vedem zilnic la televizor).

Sigur ca multi se gandesc ca lor nu li se va intampla nimic si ca pot sa nu dea bani aiurea pe asigurari. Nu pot fi de acord cu ei mai ales cand e vorba de a asigura ceva de valoare mare, a carei distrugere/furt partial mi-ar provoca o paguba pe care nu as avea de unde sa o acopar rapid. Si lucrurile astea se intampla mai des decat vrem sa credem. Ganditi-va doar la prietenii sau rudele voastre in caz ca voua nu vi s-a intamplat inca nimic de genul asta si o sa vedeti ca puteti gasi cel putin cateva cazuri de prieteni, rude carora li s-a intamplat sa le fie furat/distrus ceva de valoare mare. Chiar zilele trecute am luat o piatra cam cat o nuca in parbriz, iar daca se spargea deja “recuperam” jumatate din valoarea asigurarii CASCO pe un an (si curios ca cel putin doi prieteni cu masini noi au avut parbrizele sparte in ultimii 2 ani de la pietre sarite si au scapat de cheltuieli de aproximativ zece milioane fiecare pentru ca erau asigurati CASCO - deci se intampla mai des decat am crede). Cu atat mai mult sunt pentru asigurarile imobiliare intrucat prima de asigurare e mica iar valoarea imobilului e mare si in Romania pentru majoritatea oamenilor cel mai valoros bun este imobilul in care locuiesc.

Parerea mea este urmatoarea: ganditi-va cat de mult va poate destabiliza financiar un eveniment nedorit, iar daca ajungeti la concluzia ca va poate destabiliza suficient de serios incat sa va afecteze viata de zi cu zi atunci faceti o asigurare. Daca furtul/distrugerea unui bun nu v-ar afecta serios tot puteti sa faceti o asigurare doar pentru a gestiona riscul de a pierde niste bani. Viata e plina de surprize si e bine sa fiti pregatiti pentru cele nedorite.

*Nume
*Email
Website
Comentariu