Asigurarea imobilului

Institutul National de Statistica a publicat o ancheta din care reiese ca doar 4.3% din imobilele din Romania sunt asigurate, in timp ce 78% din automobile au asigurare obligatorie iar 23% au asigurare facultativa (CASCO, etc). Sigur ca riscul la care este supusa o masina este semnificativ mai mare decat cel la care este supus un imobil (accidente, furt), dar ce cred ca multi nu iau in seama este ca un imobil poate fi asigurat cu o suma de 40 de ori mai mica (procentual) decat o masina (in cazul asigurarii CASCO) - evident din acelasi motiv, riscul de producere a evenimentului asigurat mult mai mic.

Astfel, in timp ce o asigurare CASCO se invarte in jurul valorii de 4-8% din pretul masinii (in functie de modelul masinii, vechime, compania de asigurari), o asigurare de imobil poate fi si 0.15% din valoarea imobilului. Iar in general in Romania locuinta reprezinta cea mai mare parte a averii majoritatii cetatenilor. De aceea mi se pare greu de inteles cum se face ca multi prefera sa plateasca zeci de milioane anual pentru asigurari CASCO (si au si asigurare obligatorie), dar nu gasesc 1-2 milioane pentru a-si asigura apartamentul, care este cel mai de valoros bun a majoritatii (5-8 milioane anual pentru o casa medie care valoreaza 300-500.000 RON, adica 3-5 miliarde lei vechi).

Cred ca asigurarea locuintei trebuie sa fie un prim pas (si cel mai important) pentru un management eficient al riscurilor, inaintea asigurarilor de viata, masina, etc, iar 4.3% mi se pare un procent ingrijorator de mic. Nu va bazati pe faptul ca in cazul unor catastrofe naturale statul va va ajuta (cum a facut in cazul inundatiilor sau la unele incendii, explozii mai mari care au avut loc) - statul nu este obligat sa faca acest lucru si o va face doar la presiunile opiniei publice si a media. Nu cred ca vreti sa ajungeti vreodata la mila autoritatilor (care si ele s-au saturat de “ajutat” si vor sa introduca asigurarea obligatorie a imobilelor)!

*Nume
*Email
Website
Comentariu